zaterdag 15 december 2007

Een Goedkopere Reis


Titel : Amsterdam Retour
Auteur : Kristien Hemmerechts
Bladzijden : 127 blz
Uitgever : Pandora, Amsterdam 1999

Het boek Amsterdam Retour is in vijf hoofdstukken opgedeeld. Elk hoofdstuk gaat over een land. In het eerste hoofdstuk, Amsterdam Retour wat ook de titel van dit boek is, vindt het verhaal in Europa (Amsterdam, Brussel, Brabant) plaats. Hier vertelt Kristien Hemmerechts over haar vader die geobsedeerd was door de juiste Nederlandse taal. ‘Mijn vader doet vaak aan hypercorrectie,’ schrijft Kristien (p.8)

In Achttien korte stukjes over Australië vertelt ze over de levensstijl van de Australiërs (p.29). Het volgende hoofdstuk De stemmen van Zuid-Afrika vertelt ze over haar ervaring in Zuid-Afrika. Ze wordt daar door een professor van de universiteit van Kaapstad uitgenodigd om twee weken les te geven aan de studenten. Wat grappig was, was dat zij in de les Nederlands spreekt en de studenten Afrikaans (p.47). Ze vertelt ook over de cultuurschok van de studenten die uit een dorpje komen.

In Wonderen der natuur brengt zij ons naar Amerika. Ze vertelt over een aantal natuurparken in de Verenigde Staten die ze bezoekt. Ze is in Snowmast Village in Aspen, Colorado (het Zwitserland van West-Amerika), Grand Teton National Park, en Yellowstone National Park geweest. Volgens haar is de natuur in Amerika mooi. Over de mooie natuur van Amerika vraagt ze zich af of de natuur echt is want ze vindt dat de natuur in Amerika wordt nagemaakt, gecontroleerd en gearrangeerd (p.81).

Het volgende hoofdstuk De kleur van opgekalefaterd verval vertelt ze een klein stukje over Berlijn. Ze vertelt over de situatie nadat de Berlijnse muur gevallen is (p.89)

In Onder Immigranten vertelt ze over Noord-Amerika. Ze is in Canada om lezingen voor de Vlaams-Nederlandse gemeenschap te geven. In Canada vertelt men haar dat iedereen met een accent spreekt. Accenten zijn er even onvermijdelijk en natuurlijk als de sneeuw. In Canada is er iedereen migrant (p.100). Ze schrijft: “Iemand zegt dat Belgen de ideale migranten zijn” (p.101).

In het laatste hoofdstuk Zonder slurf sta je nergens brengt ze ons naar Azië, naar India. Hier beschrijft ze haar indruk over India, de mensen, de cultuur (p.108).

Ik vind dit boek een aardig boek. Vooral voor de lezers die van reisverhalen houden. Hoewel het geen doorlopend verhaal is, is dit boek niet moeilijk om te volgen. We kunnen de gewoonten, de mensen en de natuur van de andere landen in dit boekje leren kennen en zo twee vliegen in één klap slaan. Met de titel Amsterdam Retour lijkt het ook alsof we “goedkoper” dan enkele reis kunnen reizen.

Geen opmerkingen: