zondag 16 december 2007

Donderdagmiddag. halfvier.(Kristien Hemmerechts)

Het boek gaat over kinderen en hoe ze worden gecreƫerd en is in zes hoofdstukken verdeeld. Niet zoals de meeste hoofdpersonen in Hemmerechts boeken is Damien Deroover, de hoofdpersoon in dit boek, een man. Hij is een tikleraar op een basisschool en was ooit met Tessa getrouwd. Uit het huwelijk had hij een zoon. Ze waren gescheiden en Tessa had hun zoon en alles van Damien meegenomen. Daarna dacht hij dat Tessa hem in de steek liet.(Dat is toch ook zo?) Hij geloofde niet meer in vrouwen.

Toen ik dit boek voor de eerste keer las, dacht ik dat deze zes hoofdstukken niet met elkaar verbonden zijn omdat er in elk hoofdstuk over andere personages wordt verteld. De meesten zijn kinderen. Het boek begint met het verhaal over de hoofdpersoon, Damien Deroover die elke donderdagmiddag rond kwart voor drie zijn witte camionette op het parkeerterrein in het centrum reed. Het bleek dat zijn camionette Karen, een klein meisje, had aangereden toen zij en haar vrienden gingen fietsen. Helaas kon Karen niet op tijd wegspringen zodat zij op de grond viel. Haar vrienden bevonden zich achter de camionette . Haar vrienden waren erg gechoqueerd terwijl Karen vol met bloed boven op de camionette lag. Zij stierf. Wegens de verklaring van de getuigen werd Damien als moordenaar veroordeeld. Helaas is het aan het eind van dit boek niet zo duidelijk hoe het verloop van het verhaal is. Had hij Karen echt vermoord?

Andere hoofdstukken vertellen over Karen, een onschuldig meisje dat zo lief en zo aardig was en over de andere kinderen die bij de gebeurtenissen in het eerste hoofdstuk betrokken zijn. Het was niet zo makkelijk om het verhaal in dit boek te volgen omdat er in een hoofdstuk een verhaal over kinderen staat dat niet helemaal met de andere gebeurtenissen in het boek verbonden is. De voorbeelden daarvan zijn onder andere het verhaal van de sleutel en het verhaal over gigolo die we in de hoofdstuk Karen kunnen vinden. Ik was als lezer in de war.

Hoewel het verhaal een beetje moeilijk was om te volgen, vond ik het toch leuk om te lezen. Hemmerechts weet precies dat de lezer echt goed moet denken en alle gebeurtenissen in dit boek zelf reconstrueren. Spannend!

Geen opmerkingen: